Translate

dijous, 2 de maig del 2019

Programa de voluntariat a l'IES Pasqual Calbó

Emmarcat dins el Pla de convivència de l'institut i amb un conveni col·laboratiu amb Creu Roja, la TISOC du a terme un programa que ofereix les activitats de voluntariat de l'entitat perquè l'alumnat del centre les pugui realitzar.


El programa de dinamització de la comunitat del Pla de Convivència consisteix en establir una xarxa de serveis comunitaris que ajudin a pal·liar les conseqüències de l'alumnat amb comortament disruptiu a l'IES. Consisteix en establir diferents activitats laborals voluntàries, mitjançant els recursos comunitaris, a través del qual l'alumnat pugui acudir per a realitzar les tasques que es determinin per les persones que integren la comissió de convivència, en relació al tipus de conducta que hagi dut a terme i tenint en compte les característiques personals de l'alumne en concret que hagi de ser expulsat.

Va dirigit a aquell alumnat que pugui acumular sancions lleus o que realitzi alguna conducta de caràcter greu. També per aquell alumnat disruptiu, que no troba el seu lloc dins l'àmbit acadèmic, per tal d'evitar conductes més perjudicials per a la convivència al centre, i vulgui participar de manera voluntària en alguna de les diferents tasques i activitats oferides, per tal de fer-li consciència sobre la realitat social i laboral de la nostra comunitat.


Fins ara, quan l'alumnat acumulava amonestacions lleus o tenia una falta conductual greu dins l'aula o al centre era expulsat un dia de l'IES. Si aquestes conductes greus es repetien o es mantenien al llarg d'un temps determinat i era considerades perjudicials per a la convivència del centre, l'alumnat podia ser expulsat fins a un període màxim de 30 dies lectius.


Gràcies al programa es pretén evitar que, durant el dia o dies d'expulsió, l'alumnat es quedi a casa i no aprofiti el temps d'expulsió per a la realització d'un treball personal i per a la reflexió.


L'acompanyament a l'activitat es realitza per part de l'educadora social del centre en hores lectives i amb l’autorització de les famílies.


Els recursos disponibles que ofereix Creu Roja són:


  • Banc d’aliments: col·locar, organitzar i repartir aliments, formar part de la logística del banc.
  • Centre de dia de gent gran: acompanyaments a excursions i tallers, acompanyament de persones amb mobilitat reduïda.
  • Horts urbans: ubicats a Sínia Costabella, mantenir l’hort amb neteja d’herbes, regar les plantacions i plantar verdures i hortalises. 


















A dia d’avui, s’han realitzat dos acompanyaments amb un alumne cada cop al Banc d’Aliments de Creu Roja. Han estat dues experiències molt positives on l’alumnat s’ha trobat a gust i ha pogut observar una part de la realitat social que tenim a Menorca i que desconeixien. Al llarg de l’activitat van anar complint amb les tasques marcades i es van relacionar amb els usuaris del Banc d’Aliments.


A la sortida de l’activitat, aprofitant la mitja hora de camí a l'IES es va aprofitar per fer valoració i reflexió sobre l’activitat duta a terme. La primera alumna va recapacitar sobre les necessitats d’algunes famílies, li va sorprendre que alguns usuaris eren molt joves i es va sentir incòmode per trobar-se amb la mare d’una companya seva de classe. Vam reflexionar sobre el fet de tenir feina i si estava relacionat amb els estudis. El segon alumne es va integrar de seguida amb el grup de voluntaris i va realitzar les tasques correctament. Tot d’una va entendre la tasca que havia de realitzar, va atendre les famílies que arribaven per la recollida d’aliments, i es comunicava de forma correcte i adequada amb voluntaris i famílies. Quan es va finalitzar el temps d’estada al banc d’aliments, no volia marxar, s’ho estava passant bé i es sentia útil desenvolupant la tasca. Des de llavors, no fa més que demanar per tornar-hi anar. S’ha consensuat amb l’alumne que si compleix determinats ítems marcats acudirà al voluntariat i s’està esforçant per complir-los.


Per tant, ambdues experiències han estat molt positives.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Presentació TISOC

El projecte TISOC és fruit d'un acord de col·laboració entre la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i la Conselleria d'Ed...